Coktail-kurssilla syvennyttiin makupareihin

Coktail-kurssilla syvennyttiin makupareihin

Jokipuistoseura järjesti 4.2. halukkaille alueen asukkaille cocktail-kurssin, jossa kouluttamassa oli, Cocktail Ambassador, Jani-Pekka Hiltunen. Jos odotti saavansa eteensä Sinisen Enkelin tai Ampiaisen, oli tullut väärään paikkaan. Kurssilla keskityttiin erilaisten tekniikoiden ohella maku- ja tuoksuparien yhdistelemiseen.

                                                                                   kollaasi-tarvik-netti

Juoman parfymointi päästää hifistelijän valloilleen
Monet meistä eivät tiedä sitä, mutta makuaistiamme ohjaa hyvin pitkälti hajuaistimme. Se miltä asiat tuoksuvat niitä maistettaessa, vaikuttaa siihen miltä ne lopulta maistuvat. Sama pätee niin ruokaan kuin myös drinkkeihin. Puristamalla sitrushedelmän kuoresta pienen pirskauksen hedelmän omia eteerisiä öljyjä, voi juoman tuoksua muuttaa hyvinkin voimakkaasti.

Ensimmäisenä juomasekoituksena opeteltiin ja (nautittiin), Akvavitpohjainen, kuminalla ja kuusisiirapilla höystetty drinkki, joka vie ajatukset suoraan suomalaiseen havumetsään. Juomassa nähtävä vaahto johtuu kananmunanvalkuaisesta, jota lisättiin juomaan sekoitusvaiheessa, antamaan juomaan lisää kuohkeutta, ammattislangilla: tekstuuria.

                                                                                 eka-cocktail-netti

                                       Juoman väri vie ajatuksen talviseen havumetsään ja niin on makukokonaisuuskin raikkaan metsäinen.

Resepti Metsä-cocktailiin tulee myöhemmin.

Vinkki: Kuusisiirappiin kannattaa laittaa Timjamia vahvistamaan kuusen metsäistä aromia. Erityisesti talvella kerätyt kuusenoksat ovat miedompia aromiltaan.
Varsinaisissa cocktail-kilpailuissa juoman esillepano ja siihen liittyvä tarina on osa arvostelua. Aivan kuten fine dining pyrkii usein hakemaan inspiraatiota lähialueilta ja kauden raaka-aineista, voi samaa soveltaa juomasekoituksiinkin.

Toisena juomana sekoiteltiin ”Mustikkapiirakka”, jossa tuoreisiin mustikoihin, maustettuun vodkaan ja kotimaiseen vehnäolueen rakentuva drinkki kosiskeli makumaailmaltaan mustikkapiirakan elementtejä.

mustikan-teevodganetti2      mustikkapiirakan-jaatnetti2      mustikkapiirakaan-oluttanetti2      mustikkapiirakkalahisnetti2

Aluksi norjalaista vodkaa maustetaan savu- ja kaneliteellä, antamaan makuun hieman syvyyttä ja yllättäviä vivahteita. Murskattujen mustikoiden päälle kaadetaan shakerissa ravistettu vodka ja sitruunamehu. Lopuksi juoma pidennetään Nokian panimon Elowehnä, vehnäoluella.

Vinkki: Kokeile viinan maustamista esimerkiksi glögi- ja joulumaustein!

Resepti Mustikkapiirakkaan myöhemmin.

Cocktail voi olla myös jälkiruoka

Kolmantena sekoituksena tehtiin syötävä Irish Coffee, jossa murrettiin käsitystä jälkiruoasta ja cocktailista. Olennaista on ymmärtää, että täysin saman maun, voi tarjota monella eri tapaa.
                                                      pullakahvin-viski-netti        pullakahvina-kuppiinnetti         pullakahvin-esittelynetti         pullakahvitarjoilunetti

Jälkiruokana tarjottava Pullakahvit -cocktail on herkullisen hauska päätös vaikka päivälliselle ja ihanalta tuntuisi se tarjoilla kesäiseen puutarhapöytään.

Resepti Pullakahveihinkin tulee myöhemmin.
Vinkki: Kahvisiirappiin saa kinuskin aromia, paahtamalla kahvin kanssa sokeria ja käyttämällä maitoa kasaan keitettäessä.

Cocktail-kilpailulla hauskaa illanistujaisiin.
Cocktail-kurssi päätettiin leikkimieliseen kilpailuun, missä opittuja tekniikoita hyödyntäen tehtiin drinkkejä, jotka arvosteltiin kansainvälisen baarimestariyhdistyksen (IBA) arvosteluasteikon mukaisesti. Tätä samaa ideaa voi soveltaa vaikka kotona illanistujaisissa, sillä arvostelukriteerit löytyvät yhteisön verkkosivuilta. Tässä kuitenkin pikaohjeet:

Juomissa saa olla korkeintaan kuusi raaka-ainetta, joista ainakin yhden pitää olla alkoholipitoinen juoma. Alkoholia ei saa olla yli 7cl juomaa kohden. Aikaa on 15 min valmisteluun ja 7 min juomien tekemiseen. Juoman nimi ja tarina kuuluvat ehdottomasti mukaan ja niistä voi saada jopa 10 pistettä.

Juomat arvostellaan 75-pisteisellä asteikolla:
1-15 pistettä ulkonäöstä
1-10 pistettä tuoksusta
1-30 pistettä mausta
1-10 pistettä koristelusta
1-10 pistettä esittelystä

Maistelun lomassa pisteet kirjataan ylös ja lopuksi valitaan voittaja. Ei muuta kuin kokeilemaan!