Virkborgin tarina

Virkborgin tarina

’Isoäidin neliöistä’ syntyi Virkborg

Itäisessä Jokipuistossa syksyllä 2016.virkborg-tarina-nettiin

Pia-Lindroos-Joutsimies kiinnostui Isoäidin neliöistä ja halusi oppia niitä virkkaamaan.
Jokipuistolainen Gunilla Lindblad, käsityöopettajana jo pitkän uran tehnyt, tuli apuun ja
opetti Isoäidin neliöiden virkkauksen ensin Pialle, joka sai tästä innnostuneena idean hyväntekeväisyyshankkeesta. Kun ajatukseen hurahti heti puoli tusinaa käsityöintoista naista alueellamme, saatiin kokoon naisenergistä joukkovoimaa ja samalla kun Isoäidin neliöt kasvoivat torkkupeitoiksi kudottiin myös villasukkia. Käsityöseura tarvitsi myös nimen ja niin järjestettiin nimikilpailu. Kun sen voitti Lasse Arolan ’Virkborg’ saatiin seuraan samalla hieman miehistäkin energiaa.

virkborgtarinanettiin

Torkkupeittojen valmistusksessa oli joskus ihan konkreettistakin yhteityötä, kun  joku oli virkannut neliöt joku toinen sommitteli ja virkkasi ne yhteen. Kuvassa Virkborgin ensimmäisen torkkupeiton yhteistä sommittelua.

virkborgtarina3

Torkkupeitot ja monet villasukat lahjoitettiin joulun 2016 aikaan laitoshoidossa oleville sipoolaisvanhuksille. Lämpöisten, pehmeiden pakettien lahjoitus toi tekijöilleen  hienon joulutunnelman ja siitä innostuneena Pia käynnisti Suomen juhlavuoden kunniaksi uuden Virkborg-hankkeen: ’Suomi – 100 – torkkupeittoa.

          Virkborg onnistui projektissaan,

koska mukaan saatiin lisää käsityöihmisiä ja järjestöjä ympäri Sipoota, kuten Norra Paippis Marthakrets, Sipoon Eläkkeensaajat ja Gumbostrand-Västerskogen hembygdsförening. Näin siis Sipoon ahkerat ja aktiiviset naiset sen yhdessä tekivät; saivat Virkborg-hankkeen 2017 ’Suomi – 100 – torkkupeittoa’ onnistumaan. Näin laajaa ja tuloksellista toimintaa yli kieli- ja kylärajojen ei kuulemma ole Sipoossa ennen nähty. Tekijöinä oli vuoden 2017 aikana nelisenkymmentä naista. Se, että melko sponttaanisti alkanut toiminta lähtee näin kauniiseen liitoon, kertoo siitä, että ihmisillä oli ja on potentiaalista auttamisen halua. Toiminta mahdollisti myös mieluisan kokemuksen tutustua uusiin  ihmisiin samalta kylältä.

virkborgtarinanettiin8

Vanhalla Hallintorakennuksella ja siellä JPS:n – vielä silloin käytössä olleella – Klubilla,  järjestettiin Virkborgin kesätapaaminen 2017  ja  syksyllä Virkborgin  1-v syntymäpäivät. Keskiviikkoiltaisin kokoonnuttiin virkkaamaan Muksuborgin tiloissa.

virkborgtarinanettiin15

Yhteisiä käsityöiltoja vietettiin myös Nikkilän Kaksi Verantaa kahvilassa ja etelä-Sipoossa Joensuun tilalla Villa Sibbessä. Suurin osa käsitöistä toki syntyi kunkin kotona mutta yhteisestä harrastuksesta innostuneiden oli hauskaa myös tavata toisiaan. Iloisessa puheensorinassa kuului tasapuolisesti suomea ja ruotsia. Kaikki ymmärsivät toisiaan mutta kukin sai osallistua keskusteluun omalla kotikielellään. Vanhuksille lahjoja tehdessämme saimme itselle lahjaksi iloisen kielikylvyn.

virkborgtarinanettiin9

 Se, mitä sadasta torkkupeitosta jäi uupumaan, sen korvasivat vastaavasti hartiahuivit ja sukat. Yhteensä lämpimän pehmeitä paketteja tehtiin 212 kpl ja ne lahjoitettiin Sipoon vanhustyölle 13.12 Palvelutalo Elsiessä järjestetyssä tilaisuudessa, jonne käsityöt kannettiin isoissa lahjasäkeissä.

virkborgtarina24

Paikalla olleet vanhukset saivat itse valita tai heitä autettiin valitsemaan itselleen jo oma lämmin joululahjansa.

 

virkborgtarinanettiin20
Kymmenien kauniiden torkkupeittojen joukossa oli myös Arja Nordmanin virkkaama Suomenlippu, jota esittelevät tässä palvelupäällikkö Tuula Wackström, ikääntyneiden ja vammaisten palvelujohtaja Helena Räsänen, palvelupäällikkö Nina Martikainen ja Pia Lindroos-Joutsimies.

Langat tulivat suurelta osin lahjoituksina yksityisiltä jäseniltä ja myös Sipoon kunnalta ja Krogellin säätiöltä.